KRAM

Statens Institut for Folkesundhed udsendte i november 2009 en rapport med resultater fra KRAM-undersøgelsen, som dækker over vores forhold til Kost, Rygning, Alkohol og Motion.


Danskernes sundhed samlet i KRAM.

Statens Institut for Folkesundhed udsendte i november 2009 en rapport med resultater fra KRAM-undersøgelsen, som dækker over vores forhold til Kost, Rygning, Alkohol og Motion.

Rapporten er initieret af Det Danske Nationale Råd for Folkesundhed, Syddansk Universitet og finansieret af Trygfonden og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Mere end 75.000 personer har deltaget i undersøgelsen, så det er en af de største af sin art.

Kost - Da det stadig er kvinder, som oftest står for den daglige kost, er der gode nyheder til de fleste familier. Iflg. undersøgelsen har kvinder nemlig overordnet bedre kostvaner end mænd. Der sørges for frugt, grøntsager, fisk og der er opmærksomhed på hvilke typer fedt, der bruges.
Rapporten konkluderer yderligere at ældre generelt spiser for meget mættet fedt og unge generelt indtager for meget sukker.

Rygning deler danske kvinder og mænd ligeligt. Her er et af de problemer, som skal arbejdes med, for at vi kan komme i en bedre statistik for sundhed generelt. Det ser ud til, at jo højere uddannelse man har, jo mindre ryger man. Passiv rygning (hvor man befinder sig i røgfyldt rum) følger samme statistik.

Alkohol er typisk mere udtalt for mænd end for kvinder. Unge og specielt unge mænd drikker oftere mere end fem genstande ved en enkelt lejlighed.

Motion: Mænd har det sjovere. Deres motivation for at dyrke sport er først og fremmest, at det skal være skægt, de vil koble af og være sammen med andre. Kvinder derimod dyrker motion for at tabe sig og se godt ud. Her kunne vi helt klart lære noget!

Ret så vigtigt konkluderer rapporten også, at vi generelt gerne vil ændre på usunde vaner. Hver anden person i undersøgelsen ønsker at være mere fysisk aktiv, mere end hver tredje ønsker personlig vejledning til at spise mere sundt og stoppe med at ryge, hver sjette vil gerne have styr på alkohol og andre stimulanser.

Succes starter oftest med et ønske om at ville en forandring.