Fibre

De nationale kostundersøgelser viser, at vi er blevet sundere. Men – før vi tager den helt store glorie på, så har vi altså også fået et par anmærkninger.

Vi skal blandt andet øve os i at finde fibrene frem i kosten.
Det hvide brød fortrænger stadig grød og rugbrød ved morgenbordene. Vandgrøntsager som tomater, agurker og salater foretrækkes frem for rodfrugter og andre grønne grøntsager. Kød foretrækkes frem for bønner og linser.

Det er nok alt sammen et spørgsmål om vaner og nu har vi altså vænnet vores smagsløg til den lette mad-variant, som i øvrigt også generelt er hurtigere at tilberede, det er et væsentligt argument i en travl hverdag.

Kost og livsstil er naturligvis direkte med- eller modspillere i forhold til vores sundhed.

Manglen på fibre kan medføre et par tunge sager som: overvægt, hjertesygdomme, galdesten, diabetes II og tyktarmskræft. Det er ikke for at male en vis person på væggen, det er bare sådan.

Udover at fibre suger vand og dermed øger volumen i tarmen, så en naturlig trang til at komme på toilettet øges og transittiden automatisk nedsættes(den tid det tager fra vi spiser, til vi har afføring af samme måltid), indeholder fibrene vitaminer, mineraler, gode fedtsyrer og ikke mindst antioxidanter.

Du kan nemt tjekke din egen transittid. Tag 10 frosne majskerner og tø dem op. Slug dem med lidt vand og læg mærke til, hvornår de kommer ud igen. Majs er smarte, da de er gule og nemme at se. Kommer kernerne ud efter 18-24 timer, har du en god tarmfunktion. Hvis ikke er opskriften: Flere fibre, mere vand, flere mælkesyrebakterier og mere motion.

Skal du øve sig i kunsten at spise grød til morgenmad, så er der nærmest ikke noget bedre tidspunkt at starte, end lige nu.

Grød behøver ikke at være en omgang havregrød kogt med mælk og tilsat en stor klat smør og et drys sukker. Det kunne også være en af de mange, gode kornblandinger, som kan fås i ethvert supermarked. Sætter man kornene i blød aftenen forinden, så tager det cirka 3 minutter, før grøden er kogt og klar næste morgen.

Server med en tsk kanel, så stabiliseres blodsukkeret, kom en spsk hybenpulver på, her er c-vitaminer og bioflavonoider, drys lidt kokos og rosiner på grøden, så du får flere gode fedtsyrer og antioxidanter.