Økologi eller ej

Dagen startede så godt, jeg sad nærmest med en følelse af, at nu ville det gå fremad med vores madvarer og uroen omkring alle mulige underlige stoffer, som vi mere eller mindre frivilligt indtager, ville være på retur.
Jeg fik en artikel i hænderne, som fortalte, at op til hver 7. dansker anser økologisk landbrug som et realistisk alternativ til konventionelt landbrug.
Artiklen tog udgangspunkt i en undersøgelse, som Gallup har udført for Danmarks Naturfredningsforening. Artiklen fortalte, at vores landbrugsminister har hilst tallene velkomne og at planen er at fordoble det nuværende 7% store økologiske landbrugsareal inden år 2020.

Selvom der vil gå op til 9 år, så er det dog godt håb for fremtiden, vores helse og vores natur. Økologer og Naturfredsforeningen mener dog, at det kan gå endnu stærkere, hvis staten omlægger sine 530.000 hektar landbrugsjord til økologi, hvem ved, måske falder det i god jord.

Som mangeårig behandler med speciel interesse i kvindesygdomme har det slået mig, at mængden af kvinder, som døjer med hormonelle problemer, er stigende. Enten er vi blevet mere opmærksomme på vores krop, ellers må der være noget med den forurening, som vi skal være endnu mere vagtsomme overfor.

Personligt tror jeg ikke på, at vi er blevet mere opmærksomme. Fra vores første menstruation og frem til overstået overgangsalder har kvinder i alle tider været vant til at registrere kroppen og dens mønstre hver evige måned.
Jeg har altså de udefra kommende hormoner og andre for kroppen ukendte stoffer under mistanke, så nyheden om mere økologi var rigtig god at starte dagen med. Da er det, at jeg kigger videre i bladet og hvad ser jeg?
Næste side fortæller at nu har EU højnet grænserne for, hvor mange giftstoffer som kan accepteres i madvarer. Vi skal blandt andet acceptere det, fordi vi skal kunne handle med lande, som har en højere grænseværdi end vi selv har, ellers laver vi en såkaldt handelsbarriere og det må man ikke. Min logiske sans har brug for hjælp. Jeg er godt klar over, at vi ikke alle kan leve som Bonderøven på Djursland, men en accept af højere værdier kan jeg bare ikke få til at harmonere med mere økologi og dermed beskyttelse af os og vores natur.

Danmarks Tekniske Universitet har gennemført et forsøg, hvor drægtige rotter blev udsat for lave doser af tre forskellige kemikalier, bl.a. kendte hormonforstyrrende stoffer. Hver for sig var stofferne ganske ufarlige, men da man gav stofferne samlet var resultatet misdannede kønsorganer hos ungerne. Der må også være ringet en klokke hos vores Sundhedsminister, han har nemlig taget initiativ til en undersøgelse, som skal forklare, hvorfor piger kommer tidligere i puberteten. I løbet af en periode på bare 15 år begynder piger at udvikle bryster et helt år tidligere end før. Man vil med undersøgelsen have afdækket om det kan være blandingen af hormonforstyrrende stoffer fra kemi i mad og eksempelvis de smertestillende midler, som vi uden recept kan købe i supermarkedet.

Jeg må nok som alle andre acceptere, at der ér mange interesser, som skal plejes og så huske på, at selvom man tillader højere værdier af forskellige kemikalier, så er det jo ikke det samme som, at vores danske landmænd også følger tendensen. Man har da lov at håbe.