Pensumbeskrivelse

Herunder finder du en introduktion til de fag, som du kommer igennem på Phytoterapeut uddannelsen.

Phytoterapeutisk behandling i forhold til organsystemer, 9 weekends:

Alle kroppens grundlæggende organsystemer gennemgås i forhold til den naturmedicinske behandling af sygdomme og symptomer. Både den skriftlige og den mundtlige undervisning omfatter som noget grundlæggende de urter, der er særligt anvendelige i forbindelse med pågældende organsystem.

Du lærer om doseringer, behandlingsvarighed, synergieffekter blandt urterne i en relevant behandling og evt. interaktioner fremhæves.

Du modtager også en indsigt i biokemien, de hovedsygdomme der knytter sig til det specifikke organsystem, den allopatiske behandling samt naturligvis supplerende phytoterapeutisk behandling, først og fremmest urterne, men også kost, vitaminer og mineraler, fedtsyrer m.m.

De 11 store kompendier som dækker phytoterapeutisk behandling af alle kroppens organsystemer, er skrevet af Birgith Broberg og Rikke Goerlich.

Kompendierne bliver jævnligt opdateret med ny viden og faglærere stiller deres ekspertise til rådighed, så alle de mange ekstra slides giver dig den sidste nye opdatering.


Naturmedicinsk forståelse og behandling af:


➢ Det kvindelige hormonsystem
➢ Det mandlige hormonsystem
➢ Immunsystemet/Luftvejene
➢ Fordøjelsessystemet
➢ Urinvejssystemet
➢ Muskulatur og skelettet
➢ Nervesystemet
➢ Hjerte / kredsløbssystemet
➢ Det endokrine system
➢ Huden


Mere om fagene:


Af praktisk årsager arbejder vi temamæssigt med kroppens forskellige organsystemer. Det gør det muligt for dig, at fokusere direkte på de urter og anden behandling, der vil være relevant for den enkelte. Vi mener, det er vigtigt, for at finde fordybelsen ☺

Kvindeligt hormonsystem

Behandling af de problematikker kvinder kan møde igennem livet. Lær om behandling om alt fra problemer omkring menstruation, pcos, fibromer, infektioner i underlivet, knuder i brystet, overgangsalder og tiden efter. Vi går i dybden med de relevante urter, som påvirker hhv østrogener og progesteron og meget mere.

Mandligt hormonsystem

Behandling af de problematikker, som manden kan møde igennem livet. Vi ser nærmere på forstørret prostata, betændelser i testes, mandens overgangsalder, lav libido og impotens.

Immunsystemet og luftvejene

Behandling af kroppens immunsystem og vores luftveje. Lær om behandling af generelle betændelser, allergi og intollerance, inflammationer, autoimmunitet, forkølelse og influenza. Vi går i dybden med de antiallergiske, antibakterielle, antioxidante og antivirale urter.


Fordøjelsessystemet

Behandling af relaterede sygdomme til fordøjelsen, alt fra halsbrand til nervøs tyktarm, leverudrensning og meget, meget mere.


UrinvejeneBehandling af de problematikker som kan ramme vores urinveje. Lær om behandling af interstitial cystitis og generelle blærebetændelser.
Vi går i dybden med de relevante urter til forebyggelse og lindring.

Muskel/skelet

Behandling af de problematikker som kan ramme vores muskler og skelet. Lær om behandling af de forskellige gigttyper, piskesmæld, osteoporose etc. Vi går i dybden med relevante urter til skelettet.

Nervesystemet

Behandling af sygdomme relateret til hjerne og nervesystem og behandling af samme. Du kommer blandt andet i dybden med emner som depression, søvnløshed, alzheimers, fibromyalgi, kronisk udmattelse og multiple sclerose. Du får en grundig indføring i de adaptogene urter, samt andre relevante urter.

Hjerte- kredsløb

Behandling af problematikker i hjerte og kredsløb. Lær om behandling af forhøjet blodtryk, åreforkalkning, blodmangel, åreknuder og meget mere. Vi går i dybden med urter, som styrker hjerte og kredsløb.

Det endokrine system

Behandling af ubalancer i kroppens overordnede hormoner og de vigtige signalstoffer. Vi ser nærmere på behandling af sygdomme som hypothyroidisme, Basedow, cushings syndrom, addisons sygdom samt ikke mindst de forskellige typer af diabetes samt stress og hvad vi gør for at styrke os selv. Der lægges vægt på en dybere forståelse for de urter og lægeplanter, som kan støtte og styrke vores endokrine system.

Huden

Behandling af problematikker omkring huden. Lær om behandling af de forskellige eksemtyper, nældefeber, de forskellige typer af acne, hudsvamp, vorter og meget mere. Vi går i dybden med de relevante urter og lægeplanter til både indvortes og udvortes behandling.


Analysemetoder:


Du vil igennem uddannelsen lære forskellige analysemetoder. Først og fremmest bruger vi jo en særdeles grundig journal. Det er alfa og omega, når man skal kunne gennemskue den røde tråd i en behandling.

Klientpsykologi, 4 dages internat:

At arbejde med mennesker er en fantastisk dejlig udfordring! Der er nogle spilleregler, vi skal kende. Klientpsykologien dækker samtaleterapi, så du bliver en god sparringspartner for dine klienter. Hvordan møder du bedst det enkelte menneske, hvordan passer du godt på dig selv og meget mere. Efter kurset vil du være parat til at møde klienterne og have det daglige overskud til både dem og ikke mindst dig selv.

Iris analyse

Iris (regnbuehinden) afspejler hele kroppen og er på den måde et vindue til hele mennesket med hud, kredsløb og organer. Derfor kan et kik ind på øjet fortælle om dit helbred.

Øjets iris er en forlængelse af vores nervesystem fra hjernen, hvor sensitive nerver fra organer og væv i hele kroppen afspejler deres tilstand i form af struktur og farveændringer i iris.
Iris er ikke som et leksikon, hvor man kan slå op og se hvor mange halsbetændelser man eksempelvis har haft, men man kan aflæse vævets tilstand i det lokale område og dermed konkludere, hvor kroppens svagheder er.

Metoden bruges til at kortlægge ubalancer, sygdomsårsager, dårlige vaner og arvelige forhold.
Irisanalysen viser, hvor problemerne er, hvordan du har det fysisk og mentalt, om der er spændinger, om udskillelsen af affaldsstoffer fungerer, om kredsløbet fungerer.
Metoden er også velegnet til at spore sig frem til hvilke næringsstoffer din krop har brug for.

Kinesisk og oriental sygdomsforståelse

To dage med indblik i de teorier der ligger til grund for orientalsk forståelse af kroppens, psykens og sindets sammenhænge samt deres funktioner og udtryk. Undervisningen tager udgangspunkt i Traditionel Kinesisk Medicin (TKM) og de fem faser og hvilke organer, meridianer og energetiske sammenhænge vi har, samt hvordan ubalancemønstre udtrykkes igennem væremåder, emotionelle blokeringer og fysiske symptomer og sygdomme.
Vi er alle forskellige og i løbet af de to dage gennemgås individuelle træk og personligheder knyttet til de fem faser, og der undervises med udgangspunkt i den enkelte, så du får skærpet opmærksomheden på egen krop og energi, og derigennem fortsat kan arbejde med at optimere dit eget helbred. Du får trænet din opmærksomhed på klient-behandler relationen, og hvilke kropslig og psykiske tegn og symptomer der er vigtige at være opmærksomme på i klinikken, når man som behandler skal hjælpe en person i krise til at komme videre, og til selv at tage ansvar for sit eget helbred.

Dit ansigt sladrer

Med udgangspunkt i bogen ' Dit ansigt sladrer' arbejdes der med analyseformer af vores fysik. Vi har længe hørt om, at kropssprog fortæller om hvem vi er, men de færreste er opmærksomme på, at ansigtet er en utrolig sladrehank om personligheden, samt indikator om vor fysiske tilstand.

Øreakupunktur

Øreakupunktur er et godt og umiddelbart behandlingsredskab, du kan bruge i forhold til dine klienter. Her lærer du at finde akupunkturpunterne i øret ved hjælp af en punktsøger og lærer naturligvis at sætte permanåle i det punkt, som skal behandles. Der lægges fokus på allergi, smerter og rygestop. Alle tre behandlinger er noget, du umiddelbart kan bruge i din klinik.


Praktisk phytoterapi

Praktisk phytoterapi fordeles over tre weekends i løbet af uddannelsen.
I disse weekends arbejder vi med den praktiske tilgang til klienter, så journalføring og behandlingsstrategier ligger fast forankret i dig og du vil være klar både til din eksamen her, men også være klar til at møde klienter fra din første dag som færdiguddannet Phytoterapeut.

Disse weekends bruges også, til at du får ekstra kendskab til produkter på helsekosthylderne
og dermed nemmere kan gennemskue, hvilket produkt og i hvilken dosering, du skal anvende til en given situation. Læg mærke til, at du til disse weekends også kommer til at arbejde med klienter.

Homøopatisk behandling af dig og dine dyr.

Her får du en grundig introduktion af homøopatiens grundprincipper og får gode råd om brugen af homøopatiske lægemidler til dyr. Ligesom phytoterapi er et stort fag, er homøopatien det også. Du lærer her om nogle remedier, som du kan bruge i kombination med al din anden viden og kombinationen er ikke mindre end fantastisk.


Æteriske olier.

Lær hvordan du optimalt udnytter de æteriske olier, hvordan virker de i kroppen, og hvilke du kan vælge for at optimere din behandling. Du vil få inspiration til brugen af æteriske olier i forbindelse med massage, duftlamper, i hjemmet, på klinikken etc.


Urter til udvortes behandling.

På cremekurset lærer du at fremstille cremer, salver, plastre, m.m. til brug i dagligdagen og naturligvis til klienterne. Her er hjælp at hente til eksem, tør hud, cellulite m.m.. Basiscremerne kombineres med æteriske olier, evt. friske planter eller urter i form af potente ekstrakter.


Lær at genkende urterne i naturen.

Som en del af uddannelsen indgår også ekskursioner, for ingen urteuddannelse er komplet uden, at du kommer ud og møder planterne, hvor de gror i naturen. De praktiske dage foregår i naturen, i klosterhaver, på enge, i botaniske haver og flere andre steder.
Da naturen ikke altid ligger ”lige udenfor”, kan det være, vi er så langt hjemmefra, at det er nødvendigt med overnatning.


Ernæring i teori og ikke mindst i praksis.

Udover at kunne tilbyde klienterne en urtemedicinsk behandling, indgår som noget helt naturligt i en holistisk behandling også vejledning i kost og kosttilskud.

Teoretisk ernæring.

I den teoretiske ernæring lægger vi vægt på en basal gennemgang af nutrienter i form af vitaminer, mineraler, fedtsyrer m.fl. samt syre/base, fødevareallergi/-intolerance m.m.. Efter denne weekend er du opdateret med, hvordan stofferne virker i kroppen, hvilke doseringer du kan anvende og ikke mindst, hvilke mangelsymptomer, du skal være opmærksom på, når du skal hjælpe andre – og dig selv. Der følger kompendium med og ekstra cd’rom med de mange slides, som anvendes i undervisningen.
Du får en særdeles grundig indføring i ernæringen. Ufanatiske kostplaner, vitamin- og mineralterapi, betydningen af de rette fedtstoffer, og hvordan du kan skelne gode kosttilskud fra de dårlige. Opstilling af relevante regenerationsprogrammer, som din klient kan anvende i sin hverdag.
Du lærer at guide din klient gennem junglen af vitaminer, mineraler, fedtsyrer, aminosyrer og meget mere.

Praktisk ernæring.

I anden del af ernæringsundervisningen arbejder vi praktisk og oplever alt det sanselige og nærende, som sunde råvarer af høj kvalitet kan tilbyde.
Vi tryller med smukke bær, grøntsager og frugter, sammensætter med krydderurter og krydderier, så vi får det flotteste og mest smagfulde frem i, hvad Moder Jord tilbyder os. Efter denne weekend kan du nemt give ideer videre til dine klienter, så de ikke skal være i tvivl om, at det er både nemt og sjovt at lave den mad, du anbefaler. Praktisk ernæring kan være tema-baseret, eksempelvis gluten- og mælkefri kost, fokus på årstidens tilbud fra naturen, eller der kan lægges fokus på madens antioxidanter.


Phytoterapeutisk strategi og klinikdrift.


Her er tale om en opsamlingsweekend hvor vi sætter fokus på alt, hvad uddannelsen har budt på og samler op på eventuelle løse ender.

Det er sidste weekend inden eksamen, denne gennemgås i detaljer, så alle kan gå roligt i gang med de sidste forberedelser.

Det at uddanne sig indenfor den komplementære medicin er en rejse. Ikke bare en rejse ind i et nyt vidensområde, men også ind i fremtidige muligheder rent arbejdsmæssigt. Vi ønsker at sikre, at du ikke bare bliver en dygtig behandler, men at du også kan leve af din viden og kunnen.

I klinikdrift undervises der i vores gældende lovgivning. Hvad kan vi, hvordan kan vi – og hvordan gebærder man sig.